dimecres, 17 de desembre del 2008

Tema 4. Pregunta 3

Començarem amb una experiència escolar basada en el mitjà de comunicació de la ràdio.

Ràdio Claret és una de les experiències d’educació i comunicació basades en la tasca de la ràdio a l’escola que s’han treballat amb més entusiasme i motivació.
L’emissió està basada en els treballs que cada dia realitzen els infants a les aules. Un cop avaluades satisfactòriament s’envien a l’emissora per a la seva gravació i posterior emissió. Cada curs o nivell treballa sobre una cinta on es graven tots els treballs seleccionats. Després s'hi afegiran els tocs musicals, les cunyes, etc. Els tipus de gravacions que solen realitzar els alumnes poden ser poemes, lectures de redaccions, cançons, contes o propostes pel cap de setmana. També les cunyes de publicitat de l’emissora son gravacions dels alumnes i aquestes estan relacionades amb temes o esdeveniments esportius, culturals o polítics.

Les pautes que segueixen per a la gravació no estan gaire lluny de les pautes dels professionals de la ràdio. D’aquesta manera els alumnes llegeixen en veu alta i sense parar per aconseguir una bona entonació, les pauses i, de vegades, la dramatització. Així se li afegeix un adient suport musical que li servirà de fons per a la presentació, el desenvolupament i el comiat.
L'enllaç és el següent: http://claretradio.blogspot.com/

A continuació fem esment d'una experiència basada en la televisió:
Aquesta és una experiència de col•laboració de l'Escola Pública Ronçana i la televisió local "Canal SET", de Santa Eulàlia de Ronçana, al Vallès Oriental.
A l'escola, quatre o cinc cops a l'any, editen un Full Informatiu, escrit per les dues cares, amb notícies del seu entorn. Es distribueix a tots els nens i nenes, normalment un divendres, després d'un treball intens i dinàmic durant els migdies de tota la setmana.
Al mateix temps, fan un programa informatiu a partir del full. Les notícies surten de l'àmbit estricte de l'escola i es podran veure a totes les cases per la televisió local "Canal SET", després del noticiari local, a partir de l'endemà de donar el full i durant sis dies seguits.

Es valora molt la manera com es fa tot el procés de treball:
• fora d'horari escolar
• trencant els agrupament per classes i per edats
• la participació voluntària
• el compromís que representa apuntar-s'hi
• la presència de més d'un adult, treballant com a dinamitzadors-col.laboradors
• l'absència de valoracions acadèmiques
• una situació de comunicació real

Tot això ens ajuda a aconseguir els nostres objectius, que són:
• Afavorir que l'escola estigui oberta a l'entorn.
• Trobar nous mitjans per apropar els nois i les noies a la realitat que els envolta i cercar nous procediments d'expressió i comprensió que els enriqueixin.
• Fomentar sistemes de treball en grup i cooperatiu (Consell de Redacció, equips de treball...) responsabilitzant els nois i noies en la majoria d'aspectes de realització.
• Convertir el Full / Informatiu TV en un mitjà de comunicació per a tots els membres de l'escola i en motivació per parlar, escoltar, escriure i llegir textos i imatges.

L'enllaç és el següent: http://www.xtec.es/~epalau/

dilluns, 15 de desembre del 2008

Tema 4

2. Busqueu, referencieu i descriviu alguns exemples (mínim 3) de continguts dels mitjans de comunicació de masses que es plantegin clarament objectius educatius. Per exemple, programes de ràdio o de televisió (o espais específics dins d’algun programa de ràdio o televisió) publicacions periòdiques (o seccions específiques dins d’algun diari) revistes, etc.

1) INFOK: programa de televisió emés pel canal 33 de dilluns a divendres a les 19:30 hores, pel K3 analògic i digital. És tracta d'un informatiu infantil i juvenil que s'emet en directe. Explica les noticies d'actualitat.
L'infok té quatre seccions fixes: ELS CLIPS, EL TEMPS, A CONTRA I EL LLIBRE.
cal dir que també disposa d epàgina web per si es vol consultar qualsevol emissió passada o llegir les noticies d'actualitat: http://www.tv3.cat/infok/

2) Revista cavall fort: és una revista per a nens d'entre nou i quinze anys que surt cada quinze dies. Inclou articles i reportatges que toquen molts temes d'interès.

3) eduqueu les criatures: programa educatiu destinat a pares i mestres que s'emet a la programació de Catalunya Ràdio amb en Carles Capdevila. Permet debatre sobre la conciliació de la vida familiar i l'escolar, així com quina ha de ser una bona educació per als nostres fills.
Penso que és bo escoltar el programa, ja que hi paricipen persones molt vinculades a aquests temes (experts).
1. Busqueu i citeu les referències que es fan a l’ús dels mitjans de comunicació i del llenguatge audiovisual tant en el currículum d’educació infantil com en l’àmbit de llengües del currículum de primària

Currículum educació infantil

Introducció:


Atesa la importància del llenguatge audiovisual i les tecnologies de la informació i la comunicació, caldrà fer present en els processos d'ensenyament i aprenentatge la comprensió i l'expressió de missatges audiovisuals i el seu ús en les diverses tasques escolars.
També caldrà desenvolupar actituds positives vers la pròpia llengua i la dels altres, despertant sensibilitat i curiositat per conèixer-ne d'altres, així com una primera aproximació, especialment en el darrer curs del cicle, a l'ús oral d'una llengua estrangera. Els recursos comunicatius i lingüístics seran claus per al seu desenvolupament personal i per a l'adquisició de nous coneixements.

Àrees:

Aprendre a pensar i a comunicar.

Organitzar i exposar les pròpies vivències; cercar i gestionar informació provinent de diferents fonts i suports; emprar diferents tipus de llenguatges (verbal, escrit, visual, corporal, matemàtic, digital), en la comunicació d'informacions, sentiments i coneixements; treballar de manera cooperativa i ser conscients dels aprenentatges
propis, avançar en la construcció del coneixement i el desenvolupament del pensament propi.
L'infant haurà de ser capaç de:
· Pensar, crear, elaborar explicacions i iniciar-se en les habilitats matemàtiques
bàsiques.
· Progressar en la comunicació i expressió ajustada als diferents contextos i
situacions de comunicació habituals per mitjà dels diversos llenguatges.

Objectius:

9. Desenvolupar habilitats de comunicació, expressió, comprensió i representació per mitjà dels llenguatges corporal, verbal, gràfic, musical, audiovisual i plàstic; iniciar el procés d'aprenentatge de la lectura i de l'escriptura, de les habilitats matemàtiques bàsiques i de l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació.

Criteris d'avaluació:

10. Manifestar les habilitats necessàries per poder escoltar, observar, interpretar i crear en els diferents llenguatges: verbal, corporal, plàstic, musical, matemàtic i audiovisual, i incorporar la iniciació als instruments tecnològics (TIC).

Currículum educació primària

El tractament de les llengües:

f) han de desenvolupar la competència audiovisual amb la consciència de la importància de l’ús de les tecnologies de la informació i comunicació i la influència que els missatges audiovisuals i els
seus llenguatges tenen en els nous sistemes de comunicació que configuren moltes de les realitats d’aquest món plural i divers.

Competències:

La competència audiovisual, cal atendre-la en totes les seves dimensions receptives, productives i crítiques; de comunicació i de creació, i amb una clara relació amb les interaccions orals que afavoriran un accés més conscient i eficaç a les informacions audiovisuals de tanta importància per l’impacte tan global que han aconseguit les tecnologies de la informació i comunicació. Els
processos de recepció i creació són complexos i diversos segons el tipus i format triat i el contingut que s’hi vehicula, són processos que s’aprenen en la seva utilització en qualsevol àrea o activitat escolar. Cal motivar la seva utilització per aprendre i comprendre’ls com a globalitat, tot aplicant el seu aprenentatge a missatges cada cop més complexos i amb funcions més diversificades i amb formats i suports més variats.

Objectius:

10. Comprendre textos audiovisuals (publicitat, pel·lícules, informatius), dels
mitjans de comunicació o de les tecnologies de la informació i la
comunicació, i fer-ne una lectura crítica i creativa.

11. Utilitzar adequadament la biblioteca, els mitjans de comunicació audiovisual
i les tecnologies de la informació per obtenir, interpretar i valorar
informacions i opinions diferents.